DUYAR POMPA’DAN İKLİM KRİZİ SEMİNERİ
Pompa ve Hidrofor sektöründe hizmet veren Duyar Pompa, Marmara Üniversitesi Makine ve Çevre Mühendisliği öğrencileriyle buluştu. İklim krizi hakkında düzenlenen seminerde Duyar Pompa Genel Müdürü Faik Öner konuştu.
Çevre dostu teknolojileriyle Bina Teknolojilerine, Enerji Tesislerine, Endüstriyel Tesislere yangın pompası ve hidrofor sistemleriyle çözüm ortağı olan Duyar Pompa “Çevreye Duyar’lıyız” anlayışıyla çalışmalarına devam ediyor.
Bu kapsamda, iklim krizine dikkat çekme gayretiyle 23 Nisan’da Meslek Lisesi öğrencileriyle buluştuktan sonra, şimdi de Üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
Yaz Mevsimi Yangın Dönemi
Dünya genelinde nüfusun artış eğilimindeyken, doğal kaynakların tükendiğini belirten Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: “2030 yılında dünya nüfusu %10 artacak ve su kaynakları da %20 azalacak. Su yetersizliğinden dünya nüfusunun yarısı ve tarım alanlarının %78’i olumsuz etkilenecek. Geçmişe dönük baktığımızda, son 28 yılda göllerdeki su oranı yarı yarıya azaldı. 318 milyon hektar ormanlık alan da iklim krizine bağlı nedenlerle yok oldu. Veriler iklim krizinin feci sonuçlarını gösteriyor. Türkiye’de son 60 yılda 70’den fazla sulak alan kurudu. 1,5 Marmara denizi büyüklüğünde tarım alanı yitirildi. 2015’den beridir 23 bin orman yangınında 230 bin hektar orman arazisi zarar gördü. Artık ‘yaz mevsimi, yangın dönemi’ olarak literatüre girmiş durumda.”
Yangına Müdahale Süresi Uzuyor
“Duyar Pompa olarak yangın güvenlik hizmeti veriyoruz. Binalarda, endüstriyel tesislerde yangınlara müdahale tesisatı kuruyoruz. Gerek binalarda gerekse endüstriyel tesislerde çıkan yangınlar çevreye verdiği zararın da ötesinde, tüm yaşam alanlarına ve maddi açıdan olmak özere pek çok zarar bırakıyor. Ancak ülkemizde hala binaların %80’inde yangın güvenlik önlemi yok. Ülkemizdeki yangınların %45’i binalarda meydana geliyor. Buna istinaden 2023 yılında İstanbul’da 24 binin üstünde çıkan yangında, 2 bin iş yeri, 6 bin ev zarar gördü. İtfaiyenin yangınlara müdahale süresi her yıl uzuyor. Yangından korunma yönetmeliğinin uygulanmaması, tertibat eksikliği ve müdahale sürelerinin uzaması, yangın pompası sistemlerinin önemini daha da artırıyor. Bize başka bir sorumluluk yüklüyor.”
Fabrika Yangınları %49 Arttı
Fabrika yangınlarının da %49 arttığını belirten Öner, “2022’de 587 endüstriyel yangın çıktı. %24’ü tertip, %41 ise prosedür takip eksikliğinden kaynaklandı. Sadece son iki ayda 6 sanayi tesisinde yangın çıktığı görüldü. Buna istinaden yangın güvenlik sistemlerinin kurulacağı yerdeki ihtiyacına göre seçilmesi önem arz ediyor. Duyar Pompa olarak ihtiyaca en uygun pompa ve hidrofor sistemlerinin seçilmesinde yardımcı oluyoruz. Yangın pompası ve hidrofor sistemlerinin doğru seçilmesi, özellikle iklim krizine mücadele noktasında büyük fayda sağlıyor. Çünkü yüksek verimli olduğunda, enerjiyi de tasarruflu kullanıyor.”
2053 Net Sıfır Emisyon
“Küresel ısınmanın etkilerini hızlı bir değişimle görüyoruz. Sıcaklık artışı büyük çaplı yangınlarla karşımıza çıkıyor. İklim değişikliğinin hızını ve etkisini değiştirmek mümkün. Buna istinaden Paris İklim Anlaşması’nda alınan kararlara bağlı olarak ülkemizde de 2030 ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi bulunuyor. Bizler Çevreye Duyar’lıyız anlayışıyla, su ve enerji tasarrufuna önem veriyoruz. Pompa ve hidrofor sistemlerimiz verimli enerji sarfiyatıyla çalışarak çevre dostu bir yaklaşımda hizmet veriyor. Atıklarımızı geri dönüşüme veriyoruz. İklim krizine karşı mücadele etmek için sanayide yeşil dönüşümün gerekliliğine inanıyoruz. Yenilenebilir enerji kullanımının, enerji ve su tasarrufunun, fosil yakıt kullanımını azaltmasının ve atıkların dönüştürülmesinin destekçisi oluyor, bu ilkelere göre hareket ediyoruz.”
Sıfır Emisyon İçin Verimli Enerji
“Türkiye, en büyük emisyon üreten ülkeler arasında yer alıyor. Buna istinaden 2030 ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ülkemiz için çok değerli bir karar. Paris İklim Anlaşmasının yol haritası olan Avrupa Yeşil Mutabakatı 2050 yılına kadar sera gazı emisyonunun sıfırlanması kararını aldı. Hükümetler alınan bu kararı ülkelerinde hayata geçiriyorlar. Bu doğrultuda Türkiye’de de 2030 yılına kadar 7 sektörde temel dönüşüm yaşanacak. Bunlar: Sanayi, Enerji, Ulaştırma, Tarım, Ormancılık, Binalar ve Atık sektörleri. 2053 yılında ise karbon salınımını sıfırlamış olacağız. Bunu da verimli enerjiyle, yenilenebilir enerjiyle, ulaştırmada elektrifikasyona bağlı dönüşümle, atıkların geri dönüştürülmesiyle, düşük emisyonlu teknolojilerin kullanımıyla başaracağız. Ve çocuklarımıza, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakacağız. Duyar Pompa olarak yüksek verimli, enerji tasarruflu pompa sistemlerimizi üretmeye devam ederken, atıklarımızı da geri dönüşüme veriyor, Çevreye Duyar’lı olduğumuzu gösteriyoruz.”