Haberler

Hava Sıcaklığı Artışı Sürerken Enerji Tasarrufu

hava sicakligi artisinda enerji tasarrufu

Hava Sıcaklığı Artışı Sürerken Enerji Tasarrufu

Sıcaklık artışı enerji tüketimini ihtiyacını da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıla göre elektrik tüketimi yüzde 15 arttı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre, en sıcak haziran ayı geride kaldı. 2023 yılının haziranında sıcaklık değerleri çoğunlukla 21-26 derece arasında değişirken, bu yıl 30 dereceyle başladı. Bazı şehirler 42 derece sıcaklığa ulaştı.

Hava Sıcaklığı Artışı Elektrik Tüketimini Yüzde 15 Arttırdı

Türkiye’nin haziranda elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artarak 28 milyon 556 bin 804 megavatsaat oldu. Geçen yıl haziranda tüketilen elektrik 24 milyon 873 bin 787 megavatsaat olarak kaydedilmişti.

Enerji tüketiminin her geçen yıl artmasının küresel ısınmayla doğrudan bağlantısı olduğu bariz. İklim değişikliği nedeniyle yüksek seviyede artan hava sıcaklığı, enerji tüketimini doğrudan artırıyor. Bu bağlamda enerjinin verimli kullanımı ihtiyacı iklim değişikliğiyle mücadelede başat rol oynuyor. Türkiye’de sanayide kullanılan elektriğin %20’sini sarf eden pompa sistemleri, verimli olduğunda enerji sarfiyatını düşürüyor.

Verimli Enerji, Düşük Sarfiyat

Günümüzde enerji verimliliğine ihtiyaç günden güne artıyor. Enerji kaynaklarının yanlış kullanımına bağlı olarak azalması ve fosil yakıt kullanımı çevreyi olumsuz etkiliyor. İklim değişikliğiyle birlikte hava sıcaklığı artıyor. Buna bağlı olarak enerjiyi verimli kullanan teknolojilerin gelişmesi önemli bir ihtiyaç olarak gün yüzüne çıkıyor.

Bu doğrultuda, enerji tüketiminin her geçen yıl artacağı düşünülerek üretilen Duyar Pompa akıllı teknoloji pompa sistemleri, frekans konvertörü sayesinde düşük sarfiyat sağlıyor. Artan hava sıcaklığıyla birlikte aşırı enerji tüketimini, tasarruflu sarfiyata dönüştürüyor.

Yüzde 40 Enerji Tasarrufu

Pompa sistemleri ihtiyaç duyulan maksimum yüke yani ihtiyaca göre seçilmekte, ancak ömürlerinin çok büyük bölümünü kısmi yüklerde yani çok daha düşük ihtiyaçları karşılayarak geçirmektedirler. Frekans konvertörlü sirkülasyon pompaları, ısıtma periyodunun %98’ine karşılık gelen kısmı yük ihtiyaçlarında frekansı düşürerek, pompanın gerçekte ihtiyaç duyulan değere daha yakın bir noktada çalışmasına olanak tanırlar. Böylece önemli bir enerji tasarrufu sağlarlar.

Frekans Kontrol sürücülü hidrofor sistemleri motor hızını kontrol ederek pompa performansını, sistem ihtiyaçlarına göre çok geniş bir aralıkta ayarlayıp optimum çalışma sağlar. Böylece %40’a kadar enerji tasarrufu elde edilebilir.

Pompanın İhtiyaca Uygun Seçilmesi

Enerji verimliliğini etkileyen bir diğer konu ise, pompaların seçimine ilişkindir. Eğer pompa yanlış noktada seçilmiş ise motor ve hidrolik verimliliğinin yüksek olmasının avantajları neredeyse ortadan kalkıyor. Pompa eğrisi üzerinde belirtilen en yüksek hidrolik verim noktasının ±%20 aralığındaki bölgede seçilmesi gerekiyor. Eğer bu bölgede seçilmezse yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilemeyebilir.

Çünkü sabit devirli hidrofor sistemlerinde, pompanın minimum su tüketiminde dahi maksimum güçte çalıştığı görülür. Bu durum pompanın kullanım ömrünü kısaltır. Oysa Frekans Konvertörü, pompa sisteminin kullanım seviyesine göre güç harcamasını sağlar. Performansını ihtiyaç ölçülerinde ayarlayarak verimli enerji kullanımıyla tasarruf eder.

Frekans Kontrol Sürücülü Hidrofor

Hidrofor, yüksek basınç yardımıyla belirli bir su haznesinden emiş yaptığı suyu istenen noktalara ulaştıran sağlayan bir sistemdir. Debiye göre tek, çift veya üç pompalı olarak üretilmektedir. Kapasite gereksinimine göre altı pompalı hidrofor setleri de üretilebilir.

Geleneksel sabit devirli hidrofor sistemleri, en düşük su tüketiminde dahi pompayı tam güçte çalıştırır ve çok sık dur-kalk yapar. Bu durum su basıncında iki bara kadar dalgalanmaya ve pompanın ömrünün kısalmasına neden olur.

Ancak Frekans Kontrol sürücülü hidrofor sistemleri motor hızını kontrol ederek pompa performansını, sistem ihtiyaçlarına göre çok geniş bir aralıkta ayarlayıp optimum çalışma sağlar. Böylece %40’a kadar enerji tasarrufu elde edilebilir.

hidroforlar 1

DIP Hat Tipi Sirkülasyon Pompası

DIP Hat Tipi Sirkülasyon Pompası, inline kuru rotorlu pompa sistemi, düz boruya bağlanabilen (hat tipi), salyangozlu, tek kademeli, kapalıçarklı monoblok santrifüj pompalardır. Emme ve basma flanşları TS EN 1092 – 2 / PN 16’ya uygundur. Çelik veya paslanmaz çelik gövde malzemeli pompalarda flanşlar TS EN 1092 – 1 / PN 16’ya uygundur. İsteğe bağlı olarak ANSI/ASME flanşlı olarak da üretim yapılabilmektedir.

IEC yapı büyüklüklerine uygun yüksek verimlilik sınıfında elektrik motorları ile kullanılır. Eksenel kuvvet çark dengeleme delikleri sistemi ile dengelenmiştir. İsteğe bağlı olarak pompalar aşınma halkalı ve/veya mil burçlu imal edilebilir. Pompa mili motor miline geçme mil veya rijit kaplin ile bağlanmıştır ve pompanın eksenel ve radyal kuvvetleri motor rulmanları tarafından karşılanmaktadır.

dip2

OPUS Serisi Sirkülasyon Pompası

OPUS serisi ıslak rotorlu sirkülasyon pompaları, ısıtma, soğutma ve klima sistemlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir.  OPUS pompa sistemin ihtiyacını algılayıp bu ihtiyaca uygun olarak asgari enerji tüketimi ile yüksek verimli ve uzun ömürlü kullanımı garanti etmektedir. OPUS pompalar maksimum Q: 60 m3/h debi ve maksimum Hm: 15 mSS basınç değerlerini sağlamakla birlikte ikiz pompa kullanım seçenekleri de mevcuttur.

Frekans Konventörlü, ıslak rotorlu sirkülasyon pompası, rakor veya flanş bağlantı seçenekleriyle, otomatik güç ayarlı ECM teknolojisiyle üretilmiştir. Sistemden aldığı akım değeri ile üzerinde bulunan invertör sayesinde sistem ihtiyacına göre devrini ayarlar. Basınç farkını set edilen değere sabitleyebilmek için değişken devirli pompanın hızını arttırır veya düşürür. Azalan basınç ihtiyacında düşen pompa devri sayesinde şebekeden çekilen güç düşer. Pompa giriş gücünün düşmesi ile enerji tasarrufu elde edilir.

opus 65 12 x8002

Related Posts