Haberler

Pompalarda Enerji Verimliliği

en ver

Enerji Tasarrufu

Enerjiye olan talep her geçen yıl artarken, enerji verimliliği konusu dünyanın ve Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Birçok cihazda olduğu gibi enerjiye ihtiyaç duyan pompalarda da yapılacak verim artışı ile ciddi oranda enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Pompa ve pompa sistemleri sektörünün yeni nesil lider şirketlerinden Duyar Pompa, ekim aynın son günü kutlanan “Dünya Tasarruf Günü” nedeniyle pompalarda enerji verimliliğini etkileyen faktörleri açıkladı.

Günümüzde enerji verimliliği en çok konuşulan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek enerji kaynaklarının azalması, gerekse fosil esaslı enerji kaynaklarının kullanılması sonrası oluşan gazların çevreyi olumsuz etkilemesi, enerjiyi daha az tüketen cihazların geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bununla ilgili olarak öncelikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki bazı ülkeler, enerji verimliliği ile ilgili politikalar geliştirmekte ve yeni yönetmeliklerle çok enerji tüketen verimsiz cihazların da kullanımını sınırlamaktadırlar. En son Türkiye olarak bizim de katılım sağladığımız Paris Sözleşmesi de bu politikaları kapsayan güncel anlaşmadır.

İklim Krizinde Enerji Verimliliğinin Önemi

İklim kriziyle mücadele noktasında 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması, karbon salınımının 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesini hedefliyor. Anlaşmanın tarafı olan duyarlı ülkeler, küresel ısınmanın etkilerini düşürmek için önlemler alıyor. Bunların başında Türkiye geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının aldığı karara göre 2030 yılına kadar 7 temel sektörde yeşil dönüşüm yaşanacak. Ardından 2053 yılına kadar karbon salınımının net sıfıra düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu mücadele noktasında enerjinin verimli kullanımı, tasarruf sağlanması, iklim kriziyle mücadelede en önemli başlıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Verimli Enerji Duyar Pompa

Enerji verimliliğini etkileyen bir diğer konu ise, pompaların seçimine ilişkindir. Eğer pompa yanlış noktada seçilmiş ise motor ve hidrolik verimliliğinin yüksek olmasının avantajları neredeyse ortadan kalkıyor. Pompa eğrisi üzerinde belirtilen en yüksek hidrolik verim noktasının ±%20 aralığındaki bölgede seçilmesi gerekiyor. Eğer bu bölgede seçilmez ise yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilemeyebilir.
Bir pompayı tercih ederken, verimliliğini etkileyen faktörlerin bilinmesi, pompanın tasarruflu çalışmasının yanında uzun ömürlü ve sessiz çalışmasını da sağlayacaktır.
Sonuç olarak enerji tasarruflu yeni nesil ürünlerin kullanımı, hem ödediğimiz bedel anlamında bireysel hem de ülkenin geleceği açısından da toplumsal faydalar sağlayacaktır.

UL Listeli FM Onaylı

Pompaların verimliliklerinin artırılmasına yönelik Duyar Pompa olarak net karımızın %6’sını Ar-Ge yatırımlarına harcamaktayız. Yangın pompalarımıza UL Listed ve FM Approved belgelerini almak için Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir. HVAC ürünlerimiz için ise daha düşük tüketim ile çalışan verimli pompalar üreterek, karbon ayak izimizi minimum seviyeye çekmeye çalışmaktayız. Bunun için sürekli daha verimli pompaların üretilebilmesi için CFD çalışmalarımız sürekli devam etmektedir.
Pompalarda frekans konvertörü kullanımı da enerji verimliliğine önemli katkı sağlamaktadır. Çünkü pompalar ihtiyaç duyulan maksimum yüke yani ihtiyaca göre seçilmekte, ancak ömürlerinin çok büyük bölümünü kısmi yüklerde yani çok daha düşük ihtiyaçları karşılayarak geçirmektedirler. Buna en tipik örnek olarak ısıtma sisteminde kullanılan OPUS sirkülasyon pompalarını verebiliriz. Frekans konvertörlü sirkülasyon pompaları, ısıtma periyodunun %98’ine karşılık gelen kısmı yük ihtiyaçlarında frekansı düşürerek, pompanın gerçekte ihtiyaç duyulan değere daha yakın bir noktada çalışmasına olanak tanırlar ve önemli bir enerji tasarrufu sağlarlar.