Tasarrufa Duyarlı Pompa Sistemleri
Duyar Pompa Genel Müdürü Faik Öner, TUİK’in açıkladığı Sera Gazı Emisyon İstatistiklerini değerlendirerek, verimli pompa sistemlerinin iklim kriziyle mücadeledeki önemini açıkladı.
Dünya genelinde küresel ısınmaya bağlı olarak doğal kaynakların zarar görmesi, su kaynaklarının azalması, iklim değişikliğinin küresel boyutta tartışılmasına neden oldu. Bu doğrultuda Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil dönüşümün yol haritası çizildi. Sanayide fosil yakıt kullanımının sera gazı emisyonunu artırması nedeniyle karbon nötr anlayışının farklı sektörlerde hayata geçirilmeye başlandığı görülüyor. Keza Türkiye’de 2030 ve 2053 Net Sıfır Emisyon planlaması kapsamında yedi temel sektörde yeşil dönüşüm için harekete geçildi. 5 Haziran 2024’te açıklanan verilere göre Türkiye’de enerji sektörünün karbon salınımında başı çektiği görüldü. Bu kapsamda pompa sistemlerinde enerji tasarrufunu Duyar Pompa Genel Müdür Faik Öner ile değerlendirdik.
Enerji Sektörü İlk Sırada
Türkiye’de sanayide kullanılan elektriğin %20’sini sarf eden pompa sistemlerinde enerji tasarrufu sağlanması halinde karbon salınımının daha da düşebileceğini, Duyar Pompa Genel Müdürü Faik Öner ile değerlendirdik.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 1990-2022 yıllarının Sera Gazı Emisyon İstatistiklerini açıkladı. Toplam karbondioksit (CO2) emisyonlarının %32,6’sı elektrik ve ısı üretiminden olmak üzere %86,6’sı enerji sektöründen kaynaklandığı görüldü. Harcanan toplam emisyon miktarında, enerji sektörü %71,8 payıyla ilk sırada yer aldı. Enerji sektörünün ardından %12,8 ile tarım ve %12,5 ile endüstriyel işlemler geldi. Ancak 2022 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre %2,4 azaldı. Emisyon salınımında başta gelen enerji sektöründe de bir önceki yıla göre %1,4 düşüş görüldü.
Pompa Sistemlerinde Verimli Enerji
Duyar Pompa Genel Müdürü Faik Öner, verimli pompa sistemlerinin daha düşük enerji harcadığını ifade ederek, “yüksek verimli pompa teknolojileriyle, enerjinin tasarruflu kullanılması mümkün” dedi.
“İhtiyaca uygun seçilen pompa sistemi, optimum verimde çalıştığında daha düşük enerji harcıyor. Küresel ısınmaya duyarlı, iklim krizine karşı mücadelede önemli rol oynayan akıllı teknoloji pompa sistemlerinin tercih edilmesiyle iklim kriziyle mücadeleye büyük katkı sağlamış oluyoruz. Türkiye’de sanayide sarf edilen elektriğin %20’sini ve dünya sanayisinde %30’unu pompa sistemleri harcıyor. Bu noktada kullanım alanına uygun pompa sisteminin belirlenmesi için teknik çalışmaların yapılması önem arz ediyor. Böylece iklim değişikliğine duyarlı biçimde sanayide yeşil dönüşüm hedefine ulaşabiliriz.”
Frekans Konvertörlü Pompa Sistemleri
“Pompalar ihtiyaç duyulan maksimum yüke yani ihtiyaca göre seçilmekte, ancak ömürlerinin çok büyük bölümünü kısmi yüklerde yani çok daha düşük ihtiyaçları karşılayarak geçirmektedirler. Buna en tipik örnek olarak ısıtma sisteminde kullanılan OPUS sirkülasyon pompalarını verebiliriz. Frekans konvertörlü sirkülasyon pompaları, ısıtma periyodunun %98’ine karşılık gelen kısmı yük ihtiyaçlarında frekansı düşürerek, pompanın gerçekte ihtiyaç duyulan değere daha yakın bir noktada çalışmasına olanak tanırlar. Böylece önemli bir enerji tasarrufu sağlarlar. Enerji verimliliğini etkileyen bir diğer konu ise, pompaların seçimine ilişkindir. Eğer pompa yanlış noktada seçilmiş ise motor ve hidrolik verimliliğinin yüksek olmasının avantajları neredeyse ortadan kalkıyor. Pompa eğrisi üzerinde belirtilen en yüksek hidrolik verim noktasının ±%20 aralığındaki bölgede seçilmesi gerekiyor. Eğer bu bölgede seçilmezse yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilemeyebilir.”
Frekans Konvertörlü Hidrofor ve Sirkülasyon Pompası
Yangın pompası, hidrofor, sirkülasyon pompası ve atık su terfi sistemleriyle, çözüm ortağı olan Duyar Pompa’nın Genel Müdürü Faik Öner, çevreci teknolojiler geliştirmeye önem verdiklerini belirterek, “yenilebilir enerji odağında geliştirmekte olduğumuz ürün çeşitliliğimizde, tüm yaşam döngüleri boyunca çevre dostu ürünlere öncelik veriyoruz. Bu kapsamda ürettiğimiz pompalarda frekans konvertörü kullanımı da enerji verimliliğine önemli katkı sağlamaktadır.
Çünkü sabit devirli hidrofor sistemlerinde, pompanın minimum su tüketiminde dahi maksimum güçte çalıştığı görülür. Bu durum pompanın kullanım ömrünü kısaltır. Oysa Frekans Konvertörü, pompa sisteminin kullanım seviyesine göre güç harcamasını sağlar. Performansını ihtiyaç ölçülerinde ayarlayarak verimli enerji kullanımıyla tasarruf eder.”
Pompa sisteminin ihtiyaca uygun seçilmesiyle sadece enerji tasarrufu elde edilmediğini belirten Öner, “pompanın verimli olması halinde uzun ömürlü ve sessiz çalışmasını da sağlamak mümkündür. Sürdürülebilir teknolojilerin tercih edilmesiyle, tüm sektörlerdeki dönüşümün etap etap ilerlemesi sağlanabilir. Yenilenebilir enerjilerin tercih edilmesi, su ve enerji tasarrufunun sağlanması, geri dönüşümün artırılmasıyla 2030 ve 2053 Karbon nötr hedeflerine ulaşmak zor değil” dedi.