Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde yer alan Anadolu Isuzu fabrikasının yangın güvenliği Duyar Pompa’ya emanet.
65 yıllık sektör tecrübesi ve yüksek verimli pompa sistemleriyle öne çıkan Duyar Pompa, NFPA 20 standardına uygun yangın pompa setiyle çözüm sundu.
Söz konusu projede,
DNP 50-250 serisi uçtan emişli, NFPA 20 uyumlu, 30 kW elektrik motorlu 1 adet asıl ve 36 kW dizel motorlu 1 adet yedek ve tesisat kaçaklarını önlemek üzere 1 adet jokey pompadan oluşan yangın pompa seti kullanıldı.
Sistem Ekipmanları içerisinde;
- Gövde rahatlatma vanası
- Çekvalf
- Manometre
- Prosestat
- Basınç Şalteri
- Jokey Pompa
- Genleşme Tankı
- Hava Atma Ventili yer alıyor.
NFPA 20 Yangın Pompası
Duyar Pompa ürün gamı içerisinde yer alan yatay uçtan emişli yangın pompaları, tek kademeli olup kapalı çarklıdır. Pompa ve motor bağlantısı ortak şase üzerine esnek kaplin kullanılarak yapılmıştır. Gres yağlı, uzun ömürlü rulmanlarla teçhiz edilmiştir. Sızdırmazlık için yumuşak salmastralara kullanılmaktadır. Emme ve basma hattında kullanılan vanalar ‘Duyar Vana’ markalıdır. Emme ve basma flanşları ISO 7005-2/PN16 standardına uygundur.
İhtiyaca En Uygun Çözüm Sistemleri
Pompa sistemlerinin projeye uygun seçilmesi, pompa sisteminin verimini ve enerji tüketimini doğrudan etkilemektedir. Bir pompayı tercih ederken, verimliliğini etkileyen faktörlerin bilinmesi, pompanın tasarruflu çalışmasının yanında uzun ömürlü ve sessiz çalışmasını da sağlayacaktır.
Duyar Pompa, pompa sistemlerindeki uzmanlığıyla, uluslararası standartlara uygun (NFPA 20, TSE ve CE) yüksek verimli yangın pompaları üreterek, ihtiyaca en uygun seçimlerin yapılmasını sağlıyor. AR-GE yatırımlarıyla geliştirilen akıllı teknolojili, verimli enerji sunan ürün gamıyla; Bina teknolojilerinde, Endüstriyel Tesislerde, Enerji Tesislerinde, Akaryakıt ve Gaz Sanayisinde kullanılabilir. Ayrıca geniş satış sonrası servis ağıyla, düşük montaj ve kullanım maliyetleri barındırarak kolaylık sağlıyor.
NFPA 20 Standardı Nedir?
Yangın pompa sistemlerinde iş güvenliği ve insan sağlığının korunması esas olduğundan, ürünlerin imalatı ve kombinasyonu Amerikan yangınla mücadele kurumunun (National Fire Protection Association) koymuş olduğu standartlara bağlı kalınarak yapılır.
Bu standart yangın pompaları için NFPA 20 ismi ile anılır ve dünyada en çok benimsenmiş yangın söndürme standardıdır. Otomatik sprinkler, bina için yangın dolapları, dış hidrant sistemleri NFPA 20 Standartlarına göre tasarlanmaktadır.
Bu standarda göre yangın pompa ve pompa sistemleri aşağıdaki özelliklerden oluşmalıdır:
- Pompa çalışma noktasındaki debi %150’si kadar artarsa, çalışma basıncı minimum %65’ini geçmemelidir.
- Pompa kapalı vana basıncı, çalışma basıncının %140 geçmemelidir.
- Pompa gövdesi pik döküm (GG25-GG40) olmalıdır.
- Suyla temas eden aksamlar suya dayanıklı, oksitleme yapmayacak malzemeden imal edilmelidir. Çark: Bronz (CuSn10), Mil: AISI 304
- Pompalarda sızdırmazlık elemanı olarak yumuşak salmastra kullanılmalı ve en az 5 sıra olarak düzenlenmelidir.
- Yangın söndürme pompa sistemlerinde yüksek basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek için ‘Relief Vana’ kullanılmalıdır.
- Yangın pompası söndürme sistemleri 1 asıl + 1 yedek + Jokey pompa şeklinde olmalıdır.
- Jeneratörün olmadığı yerlerde yedek pompa dizel motor tahrikli olmalıdır.
- Rulmanlar 5000 saatlik ömür hesabına göre seçilmelidir.
- Yeterli miktarda güçlü jeneratörün bulunduğu tesislerde yedek pompa elektrik motor tahrikli olabilir.
- Jokey pompa çalışma basıncı yangın pompa basıncından en az 0,7 bar yukarıda olmalıdır.
- NFPA 20 uygun jokey pompa seçimi istenen debinin %1’i veya saatte 3-3.5 m3/h kapasitedir.
NFPA 20 UYGUNLUĞU Nedir?
NFPA 20’ye uygun yangın pompaları aşağıdaki tipleri kapsar;
- Yatay Ayrılabilir Gövdeli pompalar
- Uçtan Emişli pompalar
- Kademeli pompalar
- Inline pompalar
NFPA 20 yangın pompalarında sadece “Dik Türbin” pompalar için negatif kottan emişe izin vermektedir. Uçtan emişli ve ayrılabilir gövdeli pompalar kesinlikle negatif emiş ile çalıştırılmamalıdır.
Yangın pompası eğrisi, anma debisinin %150 kapasite değerini sağlamalıdır ve %150 debi kapasitesindeki basınç değeri, anma basıncının %65’inden az olamaz.
Yangın pompasının kapalı vana basınç değeri, anma değerinin (sıfır debide pompanın verebileceği azami basınç) %140’ını geçmemelidir. Her bir pompanın kontrol panoları ayrı olmalıdır.
Anma debisinde, emme borusundaki akış hızı 3 m/s’den küçüktür. NFPA 20’de yangın pompa emiş çapları, anma debisinin %150’deki azami hız durumuna göre belirlenmiştir (4,6 m/sn). Elektrik motorlarının servis faktörü (aşırı yüklenebilme çarpanı) 1.15’i geçmemelidir.
Yangın pompaları emme hattı ile emiş kolektörü arasında yükselen milli vana olmalıdır. Emme hattına kesinlikle pislik tutucu konulmaması gerekir.
Yangın pompaları basma hattında sırasıyla çek vana ve kelebek vana olmalıdır. Yangın pompaları 2 elektrikli seçildiği takdirde, elektrik kesilse bile pompaları ve panoları besleyecek güvenilir güç kaynağı olması gerekmektedir. Güvenilir güç kaynağı olmadığı takdirde, pompalardan en az birinin dizel motorlu olarak seçilmesi gerekmektedir.
Jokey pompa, yangın tesisatındaki küçük basın düşüşlerini ana yangın pompaları devreye girmeden gidermek için kullanılır ve debisi ana yangın pompa debisinin asgari 1/100’ü kadar olmalıdır. Basıncı ise ana yangın pompa basıcının en az 1 bar üzerine olmalıdır.