Kayseri Üniversitesi Yangın Pompası Tercihi Duyar Pompa
Kayseri Üniversitesi’nde yangın pompası sistemleri Duyar Pompa imzası taşıyor.
65 yıllık sektör tecrübesiyle, sunduğu yüksek verimli pompa sistemleri ve geniş satış sonrası servis ağıyla sektörün lider firması Duyar Pompa prestijli projelerin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor.
Projede Kullanılan Yangın Pompası
Duyar Pompa, Kayseri Üniversitesi projesinde yangın pompa seti ile çözüm ortağı oldu.
Projede NFPA 20 standardına uygun DNP 50-250 serisi yatay uçtan emişli, 30 kW elektrik motorlu 1 adet asıl, 1 adet yedek ve tesisat kaçaklarını önlemek üzere 1 adet jokey pompadan oluşan yangın seti kullanıldı.
Çözüm ortağı olunan projede kullanılacak olan yangın seti, kullanım ömrü boyunca hizmet sunacak. Kayseri Üniversitesi için seçilen yangın pompası seti, yerleşkenin yangın güvenliğini sağlayacak.
Yangın Pompa seti, 1 adedi asıl, 1 adedi yedek ve 1 adedi tesisat kaçaklarını önlemek üzere jokey pompadan oluşuyor. Setin içerisinde genleşme tankı da yer alıyor.
Çevreye Duyarlı Pompa Sistemleri
Bina teknolojileri, endüstriyel tesisler, enerji ve gaz üretim tesisleri için ihtiyaca en uygun pompa sistemleri sunan Duyar Pompa, prestijli projelerde yer almayı sürdürüyor.
Duyar Pompa yüksek verimli pompa sistemleri, enerji sarfiyatının düşmesini sağlıyor. Böylece pompa sisteminin kullanım ömrü artarken, maliyetleri de düşüyor. Kullanıcıya faydalı, çevreye duyarlı ürün gamıyla sektörün aranan markası Duyar Pompa olmayı sürdürüyor.
Duyar Pompa’nın çözümleriyle kurulan yangın güvenlik sistemleri, canlılığı tehdit eden yangın felaketine karşı müdahale imkânı sağlayacak.
Yangınının hızlıca kontrol altına alınması için söndürme sistemlerinin de hızlı ve verimli çalışması kaçınılmaz bir gereksinim olarak öne çıkıyor. Bu noktada pompanın verim ve enerji tasarrufu sağlaması da ilgili projenin ihtiyacına göre seçilmesinde yatıyor.
NFPA 20 Standardı Nedir?
Yangın pompa sistemlerinde iş güvenliği ve insan sağlığının korunması esas olduğundan, ürünlerin imalatı ve kombinasyonu Amerikan yangınla mücadele kurumunun (National Fire Protection Association) koymuş olduğu standartlara bağlı kalınarak yapılır.
Bu standart yangın pompaları için NFPA 20 ismi ile anılır ve dünyada en çok benimsenmiş yangın söndürme standardıdır. Otomatik sprinkler, bina için yangın dolapları, dış hidrant sistemleri NFPA 20 Standartlarına göre tasarlanmaktadır. Bu standarda göre yangın pompa ve pompa sistemleri aşağıdaki özelliklerden oluşmalıdır.
- Pompa çalışma noktasındaki debi %150’si kadar artarsa, çalışma basıncı minimum %65’ini geçmemelidir.
- Pompa kapalı vana basıncı, çalışma basıncının %140 geçmemelidir.
- Pompa gövdesi pik döküm (GG25-GG40) olmalıdır.
- Suyla temas eden aksamlar suya dayanıklı, oksitleme yapmayacak malzemeden imal edilmelidir. Çark: Bronz (CuSn10), Mil: AISI 304
- Pompalarda sızdırmazlık elemanı olarak yumuşak salmastra kullanılmalı ve en az 5 sıra olarak düzenlenmelidir.
- Yangın söndürme pompa sistemlerinde yüksek basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek için ‘Relief Vana’ kullanılmalıdır.
- Yangın pompası söndürme sistemleri 1 asıl + 1 yedek + Jokey pompa şeklinde olmalıdır.
- Jeneratörün olmadığı yerlerde yedek pompa dizel motor tahrikli olmalıdır.
- Rulmanlar 5000 saatlik ömür hesabına göre seçilmelidir.
- Yeterli miktarda güçlü jeneratörün bulunduğu tesislerde yedek pompa elektrik motor tahrikli olabilir.
- Jokey pompa çalışma basıncı yangın pompa basıncından en az 0,7 bar yukarıda olmalıdır.
- NFPA 20 uygun jokey pompa seçimi istenen debinin %1’i veya saatte 3-3.5 m3/h kapasitedir.
NFPA 20 Uygunluğu Nedir?
NFPA 20’ye uygun yangın pompaları aşağıdaki tipleri kapsar;
- Yatay Ayrılabilir Gövdeli pompalar
- Uçtan Emişli pompalar
- Kademeli pompalar
- Inline pompalar
Yangın Pompası Çalışma Prensibi Nedir?
Çarkın emiş tarafında meydana gelen vakum nedeniyle sıvı çarkın kanatları arasına girer. Çark kanatları arasından geçen sıvı, çarkın dönüş hareketleriyle büyük teğetsel bir hız kazanır.
Çark kanatları ile çarkın ön ve arka profili tarafından sınırlanan kanallar arasında sıvı çarkın çıkış tarafına doğru dönme hareketi esnasında meydana gelen santrifüj kuvvetler etkisiyle itilir. Bu şekilde oluşan hareket, sıvının devamlı akışını ve pompanın emme etrafındaki emişini sağlar.
Belirli bir dönme hızıyla en yüksek basınç elde edilir. Bu tür bir pompanın bir hidrodinamik pompa olduğu söylenebilir. Bütün sıvılarda kullanılmaya elverişlidir. Plastikten, bronzdan, titanyum ve tantal gibi maddelere kadar her türlü maddeden yapılabilir.
Yüksek Verimli Yangın Pompası
Duyar Pompa, yangın söndürme sistemlerindeki uzmanlığıyla, uluslararası standartlara uygun (NFPA 20, TSE ve CE) yüksek verimli yangın pompaları üreterek, ihtiyaca en uygun seçimlerin yapılmasını sağlıyor.
Teknoloji lideri, yüksek verimli pompa tasarımlarıyla;
- Daha az güç tüketimi,
- Daha küçük ekipman seçimi,
- Daha küçük panolar,
sağlayan Duyar Pompa, ekipman maliyetinin de düşmesine katkıda bulunur.
Bina teknolojilerinde, Endüstriyel Tesislerde, Enerji Tesislerinde, Akaryakıt ve Gaz Sanayisinde kullanılabilir, geniş ürün gamına sahip. Ayrıca geniş satış sonrası servis ağıyla, düşük montaj ve kullanım maliyetleri barındırarak kolaylık sağlıyor.
Duyar Pompa, yangın söndürme sistemlerindeki uzmanlığıyla, uluslararası standartlara uygun (NFPA 20, TSE ve CE) yüksek verimli yangın pompaları üreterek, ihtiyaca en uygun seçimlerin yapılmasını sağlıyor.
AR-GE yatırımlarıyla geliştirilen akıllı teknolojili, verimli enerji sunan ürün gamıyla; Bina teknolojilerinde, Endüstriyel Tesislerde, Enerji Tesislerinde, Akaryakıt ve Gaz Sanayisinde kullanılabilir. Ayrıca geniş satış sonrası servis ağıyla, düşük montaj ve kullanım maliyetleri barındırarak kolaylık sağlıyor.